Ефективність виробництва молока та молочних продуктів: економічні та екологічні тренди у світовому вимірі - Самойлик, Ю.В. (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2020)
У статті набули подальшого розвитку дослідження тенденцій розвитку ринку молока у світі в розрізі регіонів. Виявлено, що найбільше збільшення обсягів виробництва молока відбулось в Азії, у даному регіоні найбільшим виробником є Індія. Також значними є обсяги виробництва молока в Пакистані, на третьому місці в даному регіоні в рейтингу молочної індустрії знаходиться Китай В Африці виробництво молока протягом досліджуваного періоду було стабільним. У Центральній Америці відбувається збільшення обсягів виробництва молока, домінуюча частка виробленої продукції в цьому регіоні припадає на Мексику. У Південній Америці відбулось зменшення обсягів виробництва молока. Провідними виробниками молока в регіоні є Аргентина та Бразилія. У Північній Америці головним виробником молока в регіоні є США. У Європі виробництво молока є стабільним, у країнах Європейського Союзу виробляється понад 70 % від загального по Європі виробництва. Серед країн, які не належать до Європейського Союзу найбільшими виробниками молока та молочної продукції є Росія, Україна, Білорусь. В регіоні Океанії найбільшим виробником молока є Австралія. Найбільшим імпортером молока є Азійський регіон – 60 % від загального обсягу імпорту продукції, а найбільшим експортером – країни Європи (37 %). Обґрунтовано, що перспективним напрямком розвитку молочної промисловості є органічне виробництво. Для розвитку цього напрямку в України необхідне розв’язання організаційних, економічних, інституційних та технологічних проблем.