Інновації в аграрному секторі економіки України в контексті розвитку європейської інтеграції - Житник, Т.П. (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2018)
Стаття присвячена якісним інноваційним змінам в аграрному секторі економіки України, що зумовлює необхідність постійного пошуку нововведень та виявлення основних тенденцій на agritech-ринку Східної Європи. Застосування інновацій в аграрному секторі дає змогу перетворити навіть найнесприятливіші умови на справжню «перевагу». Успіхи в аграрній сфері США, Австралії, Ізраїлю, Канади та Нідерландів пов’язані з IT-рішеннями в сільському господарстві. Нині, на агроринку популярні такі рішення, як: впровадження систем точного землеробства, аерозйомка з метою контролю якості посівів, ведення історії полів для вибору оптимальної культури, лабораторні дослідження ґрунту для отримання інформації про біохімічний склад. Ці технології дають можливість збільшити врожайність та знизити собівартість продукції завдяки скороченню матеріальних витрат (паливо, насіння, добрива тощо). Поступово збільшується кількість людей, яким цікаво створювати проекти у агросфері. Кілька українських проектів вже потрапили до міжнародних акселераторів і вийшли на зарубіжні ринки: KRAY Technologies, Avision Robotics, AgriEye, BIOsens, Water Cloud. Україна має високий потенціал для розвитку технологічних компаній та агросектору. Тому одним зі стратегічних завдань є поєднання цих двох найбільш перспективних галузей та побудувати між ними синергетичну взаємодію.