Кредитний механізм банків у забезпеченні розвитку сільськогосподарських підприємств України - Артеменко, Дмитро (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
Статтю присвячено проблемам формування і функціонування кредитного механізму в сучасних економічних відносинах між державою, банками та підприємствами сільського господарства. Визначено особливості сільського господарства як галузі економіки, що впливають на взаємодію банків із підприємствами на кредитному ринку. Метою статті є дослідження сучасних теоретичних та методологічних підходів до визначення сутності поняття «кредитний механізм» і його особливостей з урахуванням специфіки організації взаємодії банків із підприємствами сільського господарства на кредитному ринку. Для досягнення мети використано методи теоретичного порівняння та узагальнення, комплексного оцінювання і порівняльного аналізу. Досліджено особливості формування кредитного механізму банків як інструменту фінансування розвитку сільськогосподарських підприємств; проведено теоретичне узагальнення наукових підходів до визначення сутності економічних механізмів та кредитного механізму як їх різновиду. Проаналізовано динаміку використання банківського кредиту сільськогосподарськими підприємствами, визначено структуру наданих позичок за обсягами, строками, видами валют та процентними ставками. Доведено, що умовах цифровізації кредитний механізм повинен мати трансформаційний характер, тому під час визначення його складників слід створити умови для формування та реалізації таких властивостей, як синергічність, емерджентність та суб’єктивність. Обґрунтовано сутність цих властивостей та доведено необхідність їх урахування під час побудови кредитного механізму. Визначено особливості сучасного банківського кредитного механізму в умовах асиметрії інформації на кредитному ринку. Доведено, що розвиток нових та модернізація наявних технологій потребують значних фінансових ресурсів, у тому числі й кредитних, що зумовлює необхідність формування ефективного кредитного механізму для кредитування підприємств сільського господарства. Запропоновано напрями вдосконалення процесів формування кредитного механізму залежно від стратегічних завдань розвитку банків і сільськогосподарських підприємств.