Методичні аспекти розрахунку показників рентабельності суб’єкта малого підприємництва - Гавриш, Ольга; Порсюрова, Ірина (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
За сучасних умов розвитку бізнес-середовища суб’єкти малого підприємництва відіграють важливу роль в економіці. Діяльність суб’єктів малого підприємництва спрямована на отримання прибутку у короткостроковій перспективі, і їх прибутковість указує на якість управлінських рішень. Рентабельність є якісним показником ефективності діяльності суб’єкта малого підприємництва, на основі отриманих результатів розрахунків приймають управлінські рішення, пов’язані з фінансовими ресурсами, тобто мають вплив на розподіл прибутку. Зважаючи на вищезазначене, актуалізується дослідження методики розрахунку показників рентабельності суб’єктів малого підприємництва у теоретичній та практичній площинах. У статті розглянуто особливості малого підприємства як одного із суб’єктів ринкової економіки, проаналізовано динамічні коливання їх кількості за 2010–2020 рр. та визначено причини змін організаційно-економічного характеру. Для фінансового аналізу систематизовано показники рентабельності, а саме розрахунок співвідношення чистого прибутку до рівня продажів, активів, власного капіталу і витрат, що характеризують ефективність діяльності малого підприємства та його фінансовий стан. На базі фінансової звітності діючого суб’єкта господарювання здійснено розрахунок показників рентабельності та охарактеризовано рівень його прибутковості та фінансовий стан. Практичну цінність становлять запропоновані заходи для фінансової стабілізації малого підприємства та напрями, що спрямовані на зменшення фінансових зобов’язань і збільшення грошових активів, що забезпечують ці зобов’язання. Визначено резерви зростання прибутку суб’єкта малого підприємництва, що спрямовані на зміцнення його фінансового стану та соціальної сфери. Окреслено, що порядок використання прибутку малого підприємства визначає власник, та переважно прибуток розподіляється на економічний розвиток та соціальні потреби підприємства. Отримані результати дослідження повинні забезпечити поліпшення організації методики аналізу фінансових результатів суб’єктів малого підприємництва та підвищити ефективність фінансового управління підприємством.