Еволюція розвитку конкурентних переваг органічної продукції - Коценко, Маріна (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
Виробництво продуктів харчування у сучасному світі супроводжується негативним впливом на навколишнє середовище. Питання забруднення повітря, ґрунтів та річок усе більше турбує міжнародне співтовариство, яке протягом останніх років перебуває у пошуку альтернативних методів господарювання, які б змогли не лише забезпечувати якісними продуктами харчування населення планети, а й позитивно впливати на природу. Одним із запропонованих методів господарювання є органічне виробництво, за якого існує заборона використання будь-яких синтетичних та хімічних домішок. Продукція, що виготовлена методом органічного землеробства, є корисною для здоров’я населення та сприяє відновленню річок, ґрунтів, збереженню генофонду, а органічне виробництво є перспективним напрямом аграрної галузі економіки України. Важливим етапом становлення органічного сільського господарства є створення системи забезпечення та управління конкурентоспроможністю вітчизняної органічної продукції. Установлено, що важливим етапом забезпечення конкурентоспроможності органічної продукції є формування конкурентних переваг. У зв’язку із цим виникає потреба дослідження та розроблення нових шляхів їх формування. Статтю присвячено теоретичним аспектам еволюції конкурентних переваг, метою якої є встановлення основних етапів розвитку економічної думки щодо сутності терміна «конкурентні переваги», морфології поняття та особливостей конкурентних переваг органічної продукції. Розглянуто підходи до визначення понять конкуренції та конкурентоспроможності. Охарактеризовано структурний, функціональний, ресурсний та системний підходи до трактування сутності конкуренції. Установлено, що такі поняття в економічній теорії, як «конкуренція», «конкурентоспроможність» та «конкурентні переваги» нерозривно пов’язані та прямо залежать одне від одного. Здійснено аналіз розвитку економічної думки та охарактеризовано підходи до визначення конкурентної переваги та конкурентної переваги продукції. Конкурентні переваги органічної продукції – це такі оригінальні властивості продукції виробника, які краще від конкурентів забезпечують потреби споживача. За стрімкого розвитку конкурентних відносин на ринку органічної продукції та впливу зовнішньоекономічних чинників на сільськогосподарських виробників формування конкурентних переваг є обов’язковим атрибутом вітчизняних сільськогосподарських виробників.