Інноваційні пріоритети підвищення інвестиційної привабливості підприємств - Ільїна, О.В. (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2018)
У статті розкрито сутність інвестиції як головного чинника забезпечення економічного розвитку аграрних підприємств.. Наведено особливо важливи параметри конкурентоспроможності: наявність у аграрних товаровиробників необхідного обсягу фінансових, трудових та інших ресурсів; високий рівень ефективності виробництва. Доказано, що розвиток економіки неможливий без залучення інвестиційних фінансових ресурсів. Розраховано фінансові показники діяльності аграрних підприємств Запорізької області. Визначенно основні параметри інвестиційної привабливості Запорізької області, та розглянуто динаміку основних показників аграрних підприємств регіону. Обчислено результати кореляційно-регресійних аналізів, які показали, що найважливішими факторами, що забезпечують інвестиційну привабливість сільського господарства Запорізької області є: рівень рентабельності виробництва; розміри підприємства; інтенсивність виробництва; обсяг виручки від реалізації, як фактор частки ринку. Визначена ефективність інвестиційної діяльності аграрних підприємств Запорізької області. Наведено формулу сукупного інтегрального показника та зроблені розрахунки за цією формулою. Зроблено висновок, що ефективне управління інвестиційною діяльністю в аграрному секторі об’єктивно пов’язане з обов’язковістю реалізації в підприємствах процесів удосконалення факторів фінансової, екологічної та продуктової привабливостей інвестиційного клімату.