Трансформаційний вплив ставок ПДВ на податкову поведінку сільськогосподарських товаровиробників - Синчак, Віктор; Ярмоленко, Юрій (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
У статті досліджено трансформаційний вплив ставок ПДВ на податкову поведінку трьох різних за величиною сільськогосподарських товаровиробників. Визначено вплив понижених ставок на фінансові результати та сальдо розрахунків із бюджетом за ПДВ у сільгоспвиробників. Доведено, що запровадження пониженої ставки ПДВ (14%) на деякі види сільськогосподарської продукції змінило податкову поведінку великого асоційованого сільгоспвиробника-експортера. Останній призупинив експортні поставки та став здійснювати реалізацію сільгосппродукції на внутрішньому ринку, що спричинило зменшення прибутку у досліджуваному періоді. Показано поведінку двох інших сільськогосподарських товаровиробників – суб’єктів малого підприємництва, які не входять до складу асоційованих підприємств. Установлено, що зі зміною податкової ставки сільгоспвиробник галузі тваринництва зменшив обсяги придбання кормів для тварин. Зазначено, що така податкова поведінка вплинула на формування податкового кредиту у податковій звітності. З’ясовано, що у сільськогосподарського виробника зернових культур та кормів у досліджуваному періоді відбулося зростання прибутку майже в 10 разів і збільшення податкових зобов’язань із ПДВ. Охарактеризовано тенденції у бюджетному відшкодуванні ПДВ та в порядку його декларування. Аргументовано, що дрібні сільгоспвиробники покривають сезонні грошові лаги власними обіговими коштами або заявляють податок на додану вартість у рахунок наступних платежів. Акцентовано увагу на стабільному декларуванні окремими суб’єктами господарювання бюджетного відшкодування ПДВ та його зарахування на поточний рахунок або в рахунок наступних платежів. Зроблено припущення про певну «спеціалізацію з бюджетним відшкодуванням ПДВ». Зроблено висновок, що зниження ставки ПДВ в одному з ланцюгів поставок сільгосппродукції призводить до розбалансованості в механізмі дії податку, спричиняє порушення звичних умов в бюджетному відшкодуванні та збільшення податкових зобов’язань із ПДВ в окремих сільгоспвиробників. Зазначено, що у разі запровадження пониженої ставки ПДВ повинні передбачатися відповідні запобіжники та/або компенсатори. Наголошено на необхідності врегулювання питання бюджетного відшкодування.