Формування «зеленої» моделі післявоєнного відновлення економіки України - Сагайдак, Юлія; Харченко, Тетяна (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2022)
Стаття присвячена актуальним проблемам пошуку ефективних методів післявоєнного відновлення економіки України. Висвітлено основні проблеми, з якими стикаються сьогодні українські товаровиробники та які стануть визначальними після закінчення війни на території України. Зазначено, що одним з інструментів вирішення проблем відновлення економіки України є впровадження принципів зеленої економіки в діяльність українських товаровиробників, повна модернізація промислового комплексу та закріплення правових та економічних механізмів, що стимулювали б такі зміни. Авторами акцентовано увагу на тому, що основними підходами щодо побудови «зеленої» моделі відновлення економіки України є: модернізація логістичної системи, розвиток сектору відновлювальної енергетики, зменшення сировинної орієнтації українського імпорту, модернізація військово-промислового сектору України та інші. Здійснено аналіз найбільш відомих моделей післявоєнного відновлення економік світу та визначено основні інструменти розробки ефективних довгострокових планів. Також автори проаналізували представлений Урядом план післявоєнного відновлення України та зазначили етапи його впровадження. Окреслено, що однієї з умов включення економіки України до європейського простору є перехід до Європейського зеленого курсу, запровадження екологічних ініціатив досягнення принципів сталого розвитку. Авторами наголошується, що впровадження Європейського зеленого курсу вимагає від бізнес – структур модернізації промислового виробництва, досягнення вуглецевої нейтральності та технологічної модернізації відповідно до вимог європейських стандартів. Встановлено, що напрямками ініціатив щодо післявоєнного відновлення економіки України мають стати: сталі та системні рішення; прозорість, участь громад та громадськості у прийнятті рішень; використання найкращих доступних технологій та практик; декарбонізація і децентралізація енергетики, впровадження міжнародних стандартів зеленого будівництва; розвиток ВДЕ. Зроблено висновок, що основним кроком до побудови ефективних моделей післявоєнного відновлення економіки України є зелене відновлення як основа майбутньої стратегії повоєнної відбудови України.