СИСТЕМА ЖИТЛОВИХ КОЛЕДЖІВ: ІННОВАЦІЇ ТА ПРАКТИКА УПРАВЛІННЯ НАВЧАННЯМ СТУДЕНТІВ (НА ПРИКЛАДІ САНЬЦЮАНЬСЬКОГО КОЛЕДЖУ СІНЬСЯНСЬКОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ) - Чжан, Веньсі; Лозинська, Інна (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
Система житлових коледжів - це поєднання давньокитайської системи коледжів та західної системи житлових коледжів, яка є системою управління освітою, яка приймає громаду, що складається з гуртожитків, де студенти живуть як підрозділ управління, і спрямовує студентів до самостійного розвитку всебічно. Система житлових коледжів простежується до Оксфордського та Кембриджського університетів у Великобританії, і в основному приймає режим розміщення професійної суміші, суміші класів та суміші рівнів. У 60-х роках 20 століття університети Гонконгу і Тайваню поступово впроваджували систему коледжів. На початку 21 століття нова ситуація розвитку сприяла трансформації режиму підготовки талантів вітчизняних університетів, і деякі коледжі та університети почали досліджувати реформу системи коледжів на пілотній основі, слідуючи західній системі житлових коледжів та системі коледжів у Гонконзі та Тайвані в Китаї, щоб змінити традиційну модель управління освітою в системі коледжів та побудувати нову модель управління освітою, яка приділяє увагу гуманістичній освіті, відкритому управлінню громадою та підтримує всебічний розвиток студентів. У жовтні 2019 року Міністерство освіти Китаю оприлюднило Висновки щодо поглиблення реформи бакалаврської освіти та викладання та всебічного підвищення якості підготовки талантів (далі – Думки), в яких зазначено: «Активно сприяти коледжам та університетам у створенні моделі управління студентами на основі коледжів, проводити пілотну роботу з побудови комплексної моделі управління студентською спільнотою «єдиного вікна» та будувати спеціальне місце для діяльності з обміну викладачами та студентами. У процесі реалізації реформи системи житлових коледжів Саньцюаньський коледж Сіньсянсійського медичного університету приділяє увагу вивченню теми освіти, уточненню особливостей освіти, активному вивченню ідеї побудови та розвитку «одна академія, один бренд». Результати розвитку кожного житлового коледжу поділяються всіма студентами та викладачами. Житловий коледж Чжисін: з темою «Інновації в науці та техніці», побудували інноваційний центр мудрості, допомогти реалізувати стратегію того, як зробити Китай сильним у науці та техніці; Житловий коледж Ренжі: з темою «Будьте старанними в навчанні, будьте вдумливими в навчанні», Дексін прагне побудувати сучасний житловий коледж з суворими академічними дослідженнями. Житловий коледж Чонде: З темою "інновації та підприємництво" він спрямований на побудову освітньої спільноти "відстоювання моралі та навчання, цивілізації та гармонії", а також навчання високоякісних талантів зі свідомістю інновацій та підприємництва. Житловий коледж Сіхе: Маючи темою «Традиційну культуру», він навчає своїх студентів стати поширювачами чудової традиційної культури та доброчесними джентльменами в нашій країні етикету та пріоритету.