АГРОЕКОЛОГІЧНА СКЛАДОВА ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНИХ ЗВ’ЯЗКІВ УКРАЇНИ З КРАЇНАМИ ЄС В УМОВАХ ПВЗВТ - Радзієвська, Світлана (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
Висвітлено агроекологічні аспекти торгівлі товарами України з країнами ЄС в умовах функціонування Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі. Теоретичною та методологічною основою дослідження є фундаментальні положення сучасної економічної теорії, праці провідних українських та зарубіжних учених. Для досягнення мети було використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, серед яких: метод експертних оцінок, методи порівняльного, статистичного та графічного аналізу тощо. Інформаційну базу роботи становлять наукові публікації іноземних і вітчизняних вчених, офіційні публікації ЄС та Державної служби статистики України. Представлено детальний аналіз динаміки товарної структури експорту-імпорту з країнамин ЄС протягом 2016-2021 років. Виявлено тренди динаміки питомої ваги основних товарних груп у торгівлі України з країнами ЄС. Досліджено стан розвитку зовнішньоторговельних зв’язків між Україною та країнами ЄС з фокусуванням на продукції агропромислового комплексу та харчової промисловості, яка становить майже 30% від загального обсягу експорту України до країн ЄС. Наголошено, що Спільна аграрна політика ЄС переглядається і змінюється задля того, щоб вирішувати нові проблеми суспільства – економічні, соціальні, а також сприяти вирішенню проблем збереження навколишнього середовища та зміни клімату, в той час як в Україні відповідні програми, стратегії тощо мають здебільшого декларативний характер й не трансформуються в конкретні механізми щодо їх практичного запровадження. Розкрито особливості Спільної аграрної політики ЄС на 2023-2027 рр., яка має такі основні цілі: забезпечити справедливий дохід фермерів; підвищити конкурентоспроможність; покращити позиції фермерів у ланцюгах харчової промисловості; підтримувати кліматичну ситуацію; підтримувати навколишнє середовище у певних параметрах; сприяти збереженню природи та біорізноманіття; залучати фермерів нового покоління; підтримувати сільські регіони; підвищувати якість продуктів харчування; підвищувати рівень знань та сприяти впровадженню інновацій. Обгрунтовано необхідність використання досвіду ЄС як для модернізації аграрної та зовнішньоторговельної політик України, так і для імплементації з метою впровадження передових практик в нашій державі.