ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ПІСЛЯВОЄННОМУ ВІДНОВЛЕННІ ІНДУСТРІЇ ТУРИЗМУ - Цвілий, Сергій; Жилко, Олена; Зайцева, Валентина (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
У статті висвітлено сучасні реалії цифровізації в індустрії туризму. Метою є вивчення впливу цифрових технологій на післявоєнний розвиток туристичної індустрії. Встановлено, що післявоєнне відновлення індустрії туризму зумовлює доцільність використання цифрових технологій. Визначено основні світові тенденції у сфері подорожей. Виокремлено функції цифрового простору в індустрії туризму й розкрито зміст: інтегруюча, комунікативна, актуалізуюча, геополітична, соціальна. Надано розуміння цифрового туризму як концепції, що базується на постійному і систематичному застосуванні цифрових технологій у створенні додаткової цінності туристичного досвіду для користувачів. Розкрито ефект від впровадження цифрових технологій в індустрії туризму: великі дані, штучний інтелект, віртуальна і доповнена реальність, інтернет речей, блокчейн, мобільні додатки. Визначено задачі, вирішенню яких має сприяти використання цифрових технологій в індустрії туризму. Складено перелік «найважливіших» цифрових рішень в післявоєнному відновленні індустрії туризму. Запропоновані напрями впровадження цифрових технологій у туристичний простір: онлайн-сервіси з персональними рекомендаціями на базі великих даних; гаджети, що носяться для синхронного перекладу; послуги спільного споживання; розумна система навігації, адаптивна до іноземних мов; безкоштовний високошвидкісний інтернет у громадських місцях; використання мультимедійних технологій та гід-додатків у музеях. Зроблено висновок, що, незважаючи на очікування стрімкого післявоєнного відновлення індустрії туризму та розвитку ринку онлайн-продажів туристичних послуг, великим туроператорам в Україні не слід боятися переходу більшості туристів до самостійних онлайн-бронювань, оскільки визначальним фактором при купівлі туру будуть залишається ціна і якість. Наразі, у післявоєнному періоді виникне необхідність у зміні підходу з боку держави щодо сприяння швидкому впровадженню інноваційних цифрових технологій компаніями мікро-, малого, середнього бізнесу в індустрії туризму і саме в даному напрямку подальші наукові дослідження будуть актуальними.