РОЛЬ КОМУНІКАЦІЇ В ПОБУДОВІ СТРАТЕГІЇ АНТИКРИЗОВОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - Ільчук, Олена; Удуд, Іванна; Іваночко, Арсен (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
Статтю присвячено розгляду можливих методів антикризового управління підприємствами ґрунтуючись на можливостях комунікаційних елементів стратегії сучасних підприємств. Авторами було досліджено найбільш вразливі сфери економічної діяльності під час повномасштабного вторгнення російської федерації. Ґрунтуючись на цьому було визначено, що серед підприємств, які були порівняно прибутковими стали ті, які найбільше залучали комунікативні складову до операційної діяльності, а саме фінансова, страхова та торгівельна сфери. Розглядаючи процес формування стратегії антикризового розвитку вітчизняних підприємств, авторами було запропоновано впровадити ряд новітніх інструментів, які б полегшили процес комунікації як з зовнішніми контрагентами, так і на різних рівнях управління підприємства. Дослідження іноземних та вітчизняних теоретичних джерел дало змогу стверджувати що впровадження в стратегію антикризового розвитку сучасного підприємства методику Lean, яка вважається ефективною системою управління, заснованою на максимальній орієнтації на інтереси і потреби кожного споживача і постійне мотивування працівників підприємства. Доведено необхідність впровадження технології SIPOC для подальшого антикризового розвитку вітчизняних підприємств. Методологія розробки схеми SIPOC полягає у встановленні наступних елементів: процес ідентифікації / пошук назви процесу; уточнення меж процесу (початку та закінчення); перелік основних результатів роботи споживачів; перелік основних ресурсів та постачальників; виявлення та відзначення важливих кроків (5–7) та встановлення їх хронологічного порядку. Пропонується також при аналізі методом SIPOC визначити області та рівні підприємства, які можна вдосконалити та які можуть найбільше вплинути на задоволеність клієнтів у рамках антикризового управління задля подальшого розвитку основної діяльності. Отримані результати дають змогу в подальшому розвинути господарську діяльність підприємства та уникнути руйнівного впливу кризи.