ВИКОРИСТАННЯ CRM – СИСТЕМ В УКРАЇНІ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТЕЙ - Берестецька, Олена; Різник, Наталія (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
В кожному періоді життя та діяльності людини чи бізнесу випадають певні умови, в яких не відомо як повестися, як скерувати діяльність підприємства, щоб вистояти і вижити. Так, в ХХІ столітті - в час інформаційних і телекомунікаційних технологій та цифровізації усіх сфер життя й діяльності, війна стала найбільшим потрясінням після пандемії. Знову бізнесу і всім українцям доводиться вчитись, як виживати, планувати та діяти в умовах невизначеності. Метою статті є дослідження застосування вітчизняних CRM - систем в умовах невизначеностей, які спіткали Україну в час війни та визначити вплив автоматизації бізнес-процесів на результативність бізнесу. У статті досліджено використання CRM - систем в Україні в умовах невизначеностей; розглянуто функціонал найбільш використовуваних CRM – систем в Україні в час війни та виокремлено базові методи визначення ефективності CRM – системи, на основі яких можна зробити остаточний висновок щодо результативності її застосування. В даній статті охарактеризовано CRM-системи як інструмент підвищення ефективності взаємодії підприємства з клієнтами, визначено сутність CRM-систем та роль їх впровадження на підприємстві та основні функції CRM. Також наведено переваги та прогалини вітчизняних CRM - систем, які стали популярними на другому році війни, коли російський програмний продукт став забороненим в Україні. Доведено, що впровадження CRM - систем потребують компанії, що спеціалізуються на продажу товарів або послуг, і безпосередньо взаємодіють з великою кількістю клієнтів. Так, за допомогою CRM-системи компанія збирає інформацію про своїх клієнтів і використовує в інтересах свого бізнесу шляхом вибудовування взаємовигідних відносин. Таким чином, CRM-система з програмного продукту перетворюється у бізнес-стратегію побудови стійких ділових відносин компанії. Тому, українським підприємствам необхідно досліджувати інноваційні розробки CRM-систем та оперативно впроваджувати їх.