ПОНЯТТЯ ТОВАРУ У КОНЦЕПЦІЯХ УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ - Вакулішина, Ірина (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Метою статті є висвітлення як еволюціонувало поняття такої категорії як товар разом із концепціями управління маркетингом. Визначення необхідності подальших досліджень у цьому напрямку, а також й інших основних понять маркетингу. Переважна більшість розглянутих матеріалів статей виключно концепціям управління маркетингу, або певній галузі, через призму яких вони розглядаються. Проведено дослідження на предмет наявності аналогічних чи споріднених досліджень. У даній статті розкривається як саме змінювались визначення товару разом зі зміною та еволюцією концепцій управління маркетингом. Як змінювалось розуміння даного терміну і який ним шлях було пройдено від появи найпершої концепції маркетингу – виробничої, до сучасних (соціально-етичного маркетингу та маркетингу відносин). За допомогою таких методів дослідження, як аналіз і синтез, індукція та дедукція, через призму концепцій надано визначення товару було надано визначення у рамках кожної із концепцій маркетингу. Відповідно до кожного підходу, увага даній категорії маркетингу приділялась більшою або меншою мірою. Досліджено особливості кожної із концепцій та як вони вплинули на саме розуміння поняття «товар». Розглянуто особливості переваги та недоліки кожного із підходів, від найменшої уваги до товару, до найбільшої уваги до нього, послідовність змін концепцій та термінології. Отримано траєкторію еволюції поняття «товар» та яких змін воно зазнавало за кожної із концепцій. Результати дослідження можуть дати поштовх до нових досліджень концепцій маркетингу, або навіть слугувати новим відгалуженням цього напрямку. Результати проведеного дослідження дозволяють більш детально розглянути підходи до розуміння поняття "товар". Отримані результати показують, як змінилася одна з основних категорій. Проведене дослідження може мати велике значення для подальших досліджень у напрямку того, як змінювалися основні категорії маркетингу в рамках концепції маркетингового управління. Подальші дослідження можуть допомогти розглянути еволюцію маркетингових категорій більш детально і зробити значний внесок у теорію маркетингу.