РОЗВИТОК МОЛОЧНИХ КЛАСТЕРІВ ЯК ІНСТРУМЕНТ ДИВЕРСИФІКАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Данько, Юрій; Живицький, Дмитро (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
У статті досліджується потенціал розвитку молочних кластерів як інструменту диверсифікації виробни- цтва сільськогосподарських товаровиробників в Україні. Розглянуто сучасний стан та тенденції розвитку молоч- ної галузі в Україні та світі. Проаналізовано теоретичні основи концепцій кластерів і диверсифікації. Висвіт- лено переваги та виклики створення молочних кластерів, а також їх роль у диверсифікації діяльності учасників. Проведено SWOT-аналіз потенціалу молочних кластерів як інструменту диверсифікації. Обґрунтовано необхід- ність державної підтримки та сприятливого регуляторного середовища для ефективного розвитку молочних кластерів в Україні. Основні результати дослідження наступні. Виявлено тенденцію до скорочення виробництва молока в Україні, проте є потенціал нарощування переробки та експорту молочної продукції. Обґрунтовано, що участь у молочних кластерах відкриває нові можливості для диверсифікації діяльності підприємств. Визначено ключові переваги (підвищення ефективності, доступ до інновацій, диверсифікація) та виклики (низький рівень кооперації, обмежений доступ до фінансування, недосконала державна політика) розвитку молочних кластерів в Україні. Доведено необхідність комплексної державної політики підтримки кластеризації галузі та створення сприятливого інституційного середовища. Зазначено, що має негативний вплив нестабільність державної полі- тики та регуляторного середовища, а також відсутність комплексної стратегії підтримки розвитку кластерів у агропромисловій галузі. Наголошено на можливості виникнення екологічних ризиків, пов’язаних зі збільшенням навантаження на довкілля внаслідок концентрації виробництва в рамках кластера.