ДОСЛІДЖЕННЯ МЕТОДІВ ВИМІРЮВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ БІЗНЕСУ В СИСТЕМІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ - Клюс, Юлія; Ніжніков, Ілля (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
У статті доведено, що в сучасних умовах сталий розвиток регіонів можливий на основі створення і розвитку інститутів узгодження інтересів між усіма основними учасниками ринкових відносин: бізнесом, державою, суспільством. Бізнес повинен узяти на себе відповідальність за велику кількість напрямів розвитку суспільства, безпосередньо пов’язаних з його господарською діяльністю (екологія, соціальні програми в галузі розвитку територій, підвищення якості життя всього населення: охорони здоров’я, охорони праці, підвищення рівня якості різних рівнів освіти, культури, спорту). Аналіз діючих на практиці механізмів реалізації соціальної відповідальності, проведений в статті, показує, що на сучасному етапі розвитку соціально відповідальна поведінка бізнесу має бути зведена в ранг основного напряму державної політики. Для досягнення політичних, економічних і соціальних цілей, що стоять перед суспільством у напрямку забезпечення сталого розвитку регіонів, необхідне послідовне здійснення великомасштабних заходів зі створення соціальної інфраструктури промислових регіонів, охорони та розширеного відтворення природних ресурсів, створення умов для сталого соціально-економічного розвитку. Вивчено взаємозв’язки соціальної відповідальності бізнесу та сталого розвитку, визначено пріоритети з боку бізнесу та територій присутності. Узагальнено досвід і запропоновано методичні підходи до макроекономічної оцінки збитків і втрат економіки регіону через екологічний фактор відповідно до різних сценаріїв розвитку. Розроблено теоретичні засади соціальної відповідальності бізнесу як системи, що закономірно забезпечує підвищення соціально-економічного розвитку регіонів на базі принципів сталого розвитку, необхідності та достатності для сталого розвитку території; визначено, що характер компенсаційних заходів значною мірою залежить від структури, функцій та основних напрямів реалізації соціальної відповідальності бізнесу. Розроблено комплекс методичних підходів до соціальної оцінки бізнесу в системі сталого соціально-економічного розвитку регіону