ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ АДМІНІСТРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ - Лишенко, Маргарита; Лишенко, Віталій (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
У статті досліджено теоретичні аспекти адміністративного управління якістю надання соціальних послуг. Визначено поняття «соціальна сфера», яка визначає систему життєдіяльності суспільства із відповідними складовими. Авторами ідентифіковано термін «соціальний», «управління якістю соціальних послуг». Визначено поняття «соціальна послуга», «державна послуга», «адміністративна послуга» та визначено їхні спільні риси. Адміністративне управління якістю надання соціальних послуг є важливою складовою державного управління, яка спрямована на забезпечення ефективного та якісного задоволення потреб населення в соціальній сфері. Теоретичні аспекти цього управління включають кілька ключових елементів: поняття адміністративного управління - це процес планування, організації, контролю та мотивації, спрямований на досягнення високої якості соціальних послуг; функції адміністративного управління - включають планування надання послуг, організацію діяльності установ, контроль якості та коригування дій для підвищення ефективності; нормативно-правове забезпечення: законодавче регулювання, яке включає закони та підзаконні акти, що регламентують порядок надання соціальних послуг, вимоги до якості, права отримувачів послуг та обов’язки постачальників; стандарти якості, які включають розробку та впровадження стандартів якості для різних видів соціальних послуг є основою для оцінки їх ефективності та відповідності. До викликів та проблеми управління якістю відносять: бюрократизація процесів - надмірна регламентація може знижувати гнучкість і здатність адаптуватися до змін у потребах клієнтів; ресурсні обмеження - недостатнє фінансування та обмежені кадрові ресурси можуть впливати на якість надання соціальних послуг. До перспектив розвитку системи управління якістю варто віднести: інновації та технології - впровадження інформаційних технологій для автоматизації процесів та підвищення ефективності управління; інтеграція принципів сталого розвитку - врахування соціальних, економічних та екологічних аспектів у процесі надання соціальних послуг. Адміністративне управління якістю надання соціальних послуг є складним і багатогранним процесом, який вимагає постійного вдосконалення та адаптації до нових викликів і потреб суспільства.