МОДЕЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ТРАНСФЕРНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Викрикач, Максим (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Моделювання розвитку трансферного потенціалу торговельного підприємства є критично важливим для ефективного управління і стратегічного планування. У сучасних умовах глобалізації та інтенсивної конкуренції торговельні підприємства стикаються з необхідністю швидко адаптуватися до змін ринкових умов і оптимізувати свої ресурси для досягнення конкурентних переваг. Трансферний потенціал підприємства відображає його здатність ефективно переміщувати ресурси, знання та технології з однієї частини організації до іншої, а також використовувати зовнішні можливості для покращення своєї діяльності. У статті аргументовано, що моделювання розвитку трансферного потенціалу торговельного підприємства є критично важливим для ефективного управління та стратегічного планування. Доведено, що застосування методики Сааті (аналіз ієрархій, AHP) у поєднанні з нечіткою логікою (Fuzzy AHP) дозволяє отримати точну і реалістичну модель, яка відображає складність та невизначеність реальних умов. Обґрунтовано, що такий підхід забезпечує багатовимірний аналіз діяльності підприємства, дозволяє враховувати невизначеність і варіабельність, а також підвищує точність і надійність управлінських рішень. Методика Fuzzy AHP знижує суб’єктивність експертних оцінок, забезпечуючи більш об’єктивне моделювання, що є особливо важливим в умовах нестабільного ринку. Використання інтегрованої методики дозволяє керівництву підприємства отримати комплексне розуміння поточного стану, визначити пріоритети, ефективно розподіляти ресурси та адаптуватися до змін у зовнішньому середовищі. Доведено, що це сприяє підвищенню прозорості процесів прийняття рішень, кращій координації між підрозділами і залученню зацікавлених сторін, що, в свою чергу, допомагає уникнути конфліктів і забезпечити синергію. Таким чином, обґрунтовано, що моделювання розвитку трансферного потенціалу є невід’ємною частиною стратегічного управління торговельним підприємством, забезпечуючи стійкий розвиток, конкурентоспроможність та ефективність в умовах динамічного ринкового середовища. Інтеграція нечіткої логіки в методику Сааті надає підприємству необхідні інструменти для оцінки та оптимізації внутрішніх процесів, реалізації інноваційних стратегій та досягнення довгострокового успіху.