АНАЛІЗУВАННЯ СПОЖИВЧОЇ БЕЗПЕКИ ТА КОМФОРТУ У СФЕРІ Е-КОМЕРЦІЇ - Парасюк, Орест; Фарат, Олександра (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Значне зростання електронної комерції в останні роки стало можливим завдяки активному впровадженню нових технологій, таких як доповнена реальність (AR), голосові асистенти та вдосконалені мобільні платформи. Ці новації покращили зручність покупок, зробивши їх доступнішими для широкого кола користувачів. Наприклад, у 2023 році частка мобільних покупок в електронній комерції досягла 58%, і за прогнозами, це зростання триватиме. Проте, водночас із розвитком цих технологій зросли і ризики кіберзагроз, що створює виклики для безпеки даних і довіри користувачів до цифрових платформ. Необхідність цього дослідження полягає у комплексному аналізі впливу технологічного прогресу на зручність та безпеку користувачів електронної комерції. Особливу увагу приділено пошуку балансу між комфортом покупок і кібербезпекою, оскільки, попри використання багатофакторної автентифікації та блокчейн-технологій, рівень кібератак у 2023 році зріс на 15%, і така тенденція, ймовірно, продовжуватиметься. На основі проведеного аналізу обґрунтовано, що розвиток е-комерції в період 2018-2023 рр. характеризувався суттєвим зростанням мобільних покупок та впровадженням новітніх технологій, таких як доповнена реальність та голосові асистенти. Це позитивно вплинуло на споживчий комфорт, підвищивши зручність користування мобільними платформами, що підтверджується зростанням частки покупок через мобільні пристрої до 58% у 2023 році. Аргументовано, що очікувані тенденції на 2024-2025 рр. вказують на подальше збільшення частки мобільних покупок до 65% та розширення використання технологій AR і голосових асистентів, що підвищить зручність і зменшить кількість повернень товарів. Разом з тим, доведено, що зростання кіберзагроз є суттєвим викликом для забезпечення споживчої безпеки. Незважаючи на впровадження багатофакторної автентифікації, блокчейн-технологій та інших заходів безпеки, ризики шахрайства залишаються актуальними, зокрема через збільшення кібератак на 15% у 2023 році та можливий подальший ріст на 10% у найближчі роки. Обґрунтовано, що компаніям доведеться інвестувати додаткові ресурси у розвиток систем кіберзахисту та покращення обізнаності споживачів, щоб забезпечити надійний захист даних та мінімізувати загрози шахрайства. Отже, підсумовуючи, е-комерція продовжуватиме зростати, однак для забезпечення стабільного розвитку необхідно приділити особливу увагу впровадженню новітніх технологій та покращенню кібербезпеки для гарантування комфорту і безпеки споживачів. Ключові слова: е-комерція, блокчейн, кібербезпека, доповнена реальність, новітні технології, стабільний розвиток.