ЦИФРОВІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ: ВПЛИВ НА СТРУКТУРУ ЗАЙНЯТОСТІ ТА ЕВОЛЮЦІЮ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН - Шостак, Людмила; Сур’як, Алла (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Стаття присвячена аналізу впливу цифровізації економіки на трансформацію структури зайнятості та зміну трудових відносин. В умовах стрімкого розвитку інформаційних технологій, автоматизації виробництва та впровадження нових цифрових інструментів світова економіка зазнає значних перетворень. Метою дослідження є вивчення цих змін та визначення, яким чином цифрові трансформації впливають на ринок праці, трудові відносини та систему соціального захисту працівників. Для реалізації поставленої мети в роботі застосовано комплекс методів, включаючи порівняльний аналіз, системний підхід і прогнозування. Це дозволяє виявити тенденції розвитку ринку праці в умовах цифровізації та оцінити вплив новітніх технологій на вимоги до кваліфікацій, професійні навички та організацію праці. Окрему увагу приділено розвитку таких важливих аспектів, як дистанційна робота, гнучкі форми зайнятості та онлайн-платформи, які стають основними елементами сучасного ринку праці. За результатами дослідження, цифровізація веде до суттєвих змін у структурі зайнятості, зокрема зменшується попит на традиційні професії, що вимагають низької кваліфікації, а попит на висококваліфікованих спеціалістів, здатних працювати з сучасними технологіями, значно зростає. Також виявлено розвиток нових форм трудових відносин, таких як гнучка зайнятість і дистанційна робота, що дає можливість адаптуватися до змінюваного ринку праці. Однак ці трансформації ставлять перед суспільством нові виклики, зокрема щодо необхідності оновлення трудового законодавства, забезпечення соціального захисту працівників та розвитку системи перепідготовки робочої сили. Практична цінність дослідження полягає в розробці рекомендацій щодо адаптації трудового законодавства до нових реалій, а також у визначенні основних напрямів для розвитку освіти та перепідготовки працівників. Отримані результати можуть бути корисними для органів державної влади, роботодавців та науковців, які займаються питаннями зайнятості, трудових відносин та соціального захисту в умовах цифрової економіки. Крім того, стаття підкреслює важливість створення умов для інклюзивного розвитку ринку праці та забезпечення рівного доступу до нових робочих місць для всіх соціальних груп. Отже, стаття надає новий погляд на вплив цифровізації на трудові відносини і зайнятість, акцентуючи на необхідності адаптації законодавчих і соціальних політик для забезпечення сталого розвитку економіки в умовах цифрових перетворень.