ХАРАКТЕРИСТИКИ РЕГУЛЮВАЛЬНИХ СИСТЕМ В ЕЛЕКТРОННІЙ КОМЕРЦІЇ ЯК ОБ’ЄКТ МОДЕЛЮВАННЯ - Залуцький, Юрій (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
У сучасному цифровому середовищі електронна комерція виступає одним із ключових драйверів економічного зростання, трансформуючи традиційні моделі торгівлі та взаємодії між бізнесом і споживачами. Проте стрімкий розвиток цієї сфери супроводжується складними викликами, пов’язаними із необхідністю ефективного регулювання. Існуючі регуляторні підходи часто не встигають за технологічними інноваціями, що призводить до появи нових ризиків — зокрема, у сфері захисту прав споживачів, кібербезпеки, прозорості транзакцій, конкуренції та етики. На основі обговорення різних аспектів регулювальних систем в електронній комерції можна аргументовано стверджувати, що вони представляє собою складні, багаторівневі структури, які включають взаємопов’язані стани, властивості та функції. Ці компоненти не лише тісно пов’язані між собою, але й взаємозалежні, формуючи динамічні системи, здатні адаптуватися до зовнішніх змін та викликів, забезпечуючи при цьому стабільність, безпеку та ефективність електронної комерції. Обґрунтовано, що адаптивність, взаємозв’язаність, самоорганізація, робастність, стійкість та інтегрованість властивостей регулювальної системи відіграють ключову роль у її здатності до самовдосконалення та інновацій, а також у підтримці довіри та задоволення потреб користувачів. Доведено, що функції регулювання та нормативної відповідності, моніторингу та контролю, фасилітації інновацій, забезпечення безпеки, вирішення конфліктів та управління скаргами, а також забезпечення стійкості ринку взаємодіють з властивостями та станами систем, сприяючи їх адаптації та розвитку відповідно до викликів сучасного цифрового світу. В цілому, ці складні взаємодії між станами, властивостями та функціями формують основу для розуміння та подальшого розвитку ефективних стратегій управління в сфері електронної комерції. Регулювальна система в електронній комерції представляє собою складну, адаптивну структуру, що забезпечує її стабільне та ефективне функціонування через взаємопов’язані стани, властивості та функції. Адаптація до зовнішніх змін, інноваційний розвиток та забезпечення безпеки та стійкості є ключовими для задоволення потреб користувачів та підтримки довіри до системи. Ця динамічна взаємодія між компонентами системи сприяє її розвитку та адаптації в сучасному швидкозмінному цифровому середовищі.