Демографічна ситуація України в системі виміру людського капіталу та охорони здоров’я - І.О. Іртищева; А.Б. Трушлякова; Д.М. Рябець (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2019)
Метою статті  є проведення аналіз демографічної ситуації України в системі виміру людського капіталу та охорони здоров’я. Досліджено людський капітал у наукових теоріях соціально-економічного розвитку. Проаналізовано динаміку чисельності постійного населення України за 1991-2018 роки. Здійснено регіональний розріз чисельності наявного населення. Проаналізовано динаміку координаційного навантаження жінок на 1000 чоловіків для сільського населення. Відображено прогнозне зображення статево-вікового розподілу населення України Встановлено, що старіння населення України можливо розглядати як беззаперечний факт і результат об’єктивних демографічних процесів за рахунок довготривалих структурних змін вікового складу населення у бік переважання питомої ваги людей віком старше 60 років.