Esco як новий суб’єкт енергоменеджменту в умовах підвищення конкурентоспроможності енергоринку - І.В. Лозинська; О.А. Скрипник; Д.М. Скрипник (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2020)
Енергоефективність є національним пріоритетом для України. Енергосервісні компанії (ESCO) можуть допомогти Україні підвищити рівень енергоефективності через заходи стимулювання розвитку приватного сектора, що у довгостроковій перспективі дуже позитивно вплине на економіку. Водночас, ринок ESCO стикається з низкою труднощів, до яких входять: обмежений доступ до фінансів, низький попит на енергетичні послуги, невідповідність між попитом і пропозицією та брак розуміння та обізнаності про діяльність ESCO. Дана стаття розкриває сутність дефініції «енергосервісні компанії» та містить рекомендації політики для побудови стабільного підґрунтя для ESCO, які дозволять побудувати розвинутий ринок енергопослуг в Україні: пропозиція, попит, збалансованість попиту й пропозиції та розуміння.