Обгрунтування структурно-логічної моделі урбанізованої системи - Н.М. Лисяк (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2020)
У статті обґрунтовано структурно-логічну модель урбанізованої системи для  розроблення системного методологічного інструментарію для вирішення задач соціально-економічного та просторового розвитку міст. Використано сукупність методів і підходів, що дозволило забезпечити концептуальну єдність дослідження теоретичних і практичних складових в урбаністиці. Уточнено існуючі поняття та категорії, що використовуються для визначення урбанізованих систем; проаналізовано наявні структурні моделі міст та їхніх систем, виявлено  підходи до побудови власної моделі урбанізованої системи. Обґрунтування структурної моделі урбанізованої системи, визначення її властивостей дозволило сформувати підходи для розробки системного методологічного  інструментарію розвитку міст.