Оцінка структурних змін в економіці україни на основі VAR моделі - І.Б. Назаркевич (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2020)
Обґрунтовано застосування методичних підходів щодо оцінки структурних змін на макроекономічному рівні з використанням авторегресійної векторної VAR-моделі. Проаналізовано структурні зміни на національному рівні за допомогою авторегресійної векторної VAR моделі, встановлено екзогенний та ендогенний факторний вплив на залежні й незалежні зміни в секторах економіки, що дозволяє оптимізувати державну структурну політику. Визначено особливості оцінки за різними часовими лагами щодо циклічності та ефектів структурних секторальних змін у вітчизняній економіці. Здійснено трендовий середньо- і короткостроковий прогноз розвитку економіки України в контексті зміни галузевої структури та інтенсивності факторних впливів на неї.