Особливості формування інноваційної моделі управління закладом вищої освіти в умовах конкурентоспроможної автономії - І.А. Маркіна; А.А. Костенко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2020)
В статті визначено, що система освіти є важливим показником розвиненості суспільства. Потреба в підготовці кваліфікованої робочої сили, необхідної сучасній економіці в умовах науково-технічної революції, вимагає розширення сфери освіти, зокрема системи вищої освіти. В статті здійснено аналіз моделей сучасних закладів вищої освіти, визначено особливості системи управління освітнім простором. Розгляд основних моделей освіти в країнах світу дозволив виділити найбільш загальні недоліки і переваги кожної моделі, розробити універсальні рекомендації для моделювання системи вищої освіти і спрогнозувати нову архітектоніку моделі системи вищої освіти на найближче майбутнє. Сформовано адаптивну модель управління освітнім простором в сфері вищої освіти, яка відповідає сучасним вимогам споживачів освітніх послуг та розвитку соціально-економічного середовища, яка може бути реалізована різними країнами світу.