Інтеграція в європейський освітньо-науковий простір як фактор модернізації економіки України - Оксана Бородіна (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
Стаття містить аналіз сучасного перебігу процесу інтеграції національного науково-освітнього середовища у відповідні європейські структури. Доцільність побудови єдиного дослідницького простору визначається однією з детермінант модернізаційного розвитку економіки країни. На основі вивчення досвіду країн ЄС, зокрема, розвитку Європейської дослідницької зони (ERA), Єдиного дослідницького простору (ЄДП), обгрунтовано, що нові європейські наукові парадигми спираються на сукупний вплив технологічного розвитку і культурних змін у співпраці та відкритості наукових досліджень, роблять наукові процеси більш ефективним, прозорими та результативними за допомогою нових інструментів наукового співробітництва. Окреслено низку проблем, які намагаються вирішити країни ЄС разом в спільному науковому просторі, визначено українські реалії імплементації європейського досвіду. Наголошено на негативній тенденції наукоємності ВВП, що посилює економічну стагнацію. Надано рекомендації нормативно-правового та фінансово-бюджетного характеру щодо використання національної наукової бази у якості невід’ємної складової сталого економічного зростання.