Методика розв’язання оптимізаційних задач із використанням макросів Microsoft Excel - Владислав Артемов; Тетяна Мовчан; Евеліна Бахчеван (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
Метою статті є автоматизація розрахункового алгоритму розподільного методу для переходу від статичних обчислень до динамічних. У роботі досліджено різноманітні економіко-математичні методи та моделі, які застосовуються в різних сферах економіки і системі логістики. На основі аналізу досліджень науковців виявлено, що під час економіко-математичного моделювання найбільш розповсюджені методи лінійного програмування. Останнім часом широко застосовується логістика, яка реалізується органами керування, логістичними підрозділами та обладнанням, що виражається у реалізації транспортного, технічного, матеріального забезпечення. Математичне моделювання під час вивчення процесів різних сфер економіки застосовується з метою визначення оптимального поєднання сфер, тобто збалансування виробництва і використання ресурсів так, щоб забезпечити оптимальне використання наявних запасів. Система моделей будується за принципом цілеспрямованого розвитку галузей економіки та має на меті оптимізацію виробничої програми підприємств. Саме економіко-математичні моделі можуть бути важливим інструментом у руках менеджерів різних сфер для передбачення можливих наслідків будь-яких здійснених заходів. Роботу присвячено прогнозним моделям логістичного забезпечення різноманітних потреб, які реалізуються шляхом застосування розподільного методу для оптимізації використання ресурсів. Проведено аналіз та оцінку засобів постачання і забезпечення, що дало можливість змоделювати ситуацію, намітити конкретну мету, вибрати шляхи для її досягнення та отримати найкращий оптимальний результат. Для практичної реалізації складання опорного плану розв'язування оптимізаційної задачі шляхом автоматизації розрахунків застосовувалися засоби Visual Basic for Applications (VBA) у програмі Microsoft Excel. Наведена програма розрахунку опорного плану методом північно-західного кута на мові програмування VBA дає змогу в динамічному режимі змінювати кількість та запаси постачальників, кількість і потрібності споживачів та тарифи. Визначено напрям подальших досліджень, який полягає у вдосконаленні розробленої програми для автоматизації подальших розрахунків розподільного методу. Практична цінність статті полягає у тому, що текст програми може використовувати будь-який користувач шляхом вставки її в макроси Excel.