Досвід митно-тарифного механізму ЄС в умовах сталого розвитку - Євгенія Литвинова (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
У статті розглянуто міжнародний досвід митно-тарифного механізму в ЄС в умовах сталого розвитку. Проаналізовано юридичний аспект та проведено експеримент, на основі якого практично доведено, що можливе відстрочення платежу за ПДВ за використання режиму транзиту 4200 у Європейському Союзі. Процедура 4200 дає можливість імпорту товару з третіх країн на територію однієї з країн ЄС із подальшою його доставкою в іншу країну Євросоюзу з використанням скасування зобов'язання оплати податку на додану вартість під час митного оформлення. Це безпосередньо впливає на можливість зменшити витрати на закупівлю товару для покупців та отримати відстрочку сплати ПДВ, що позитивно впливає на можливість бізнесу розвиватися, а також бути більш конкурентним на іноземних ринках та у сусідніх державах. Як наслідок, це позитивно вливає на забезпечення цілей сталого розвитку, а саме: подолання бідності, подолання голоду, гідна праця та економічне зростання і партнерство заради стійкого розвитку. Досвід застосування митно-тарифного механізму ЄС у контексті сталого розвитку має велике значення для впровадження в Україні в період європейської інтеграції. Зарубіжний досвід митно-тарифного механізму може стати одним з основних інструментів удосконалення митної системи України. Переваги, які мають європейські компанії на момент допуску товарів в обіг, сприяють більш плавному готівковому та товарообігу. Чіткіші процедури для тих, хто купує товари з метою перепродажу, дають змогу торговим компаніям уникати сплати ПДВ під час перепродажу товарів, зберігаючи низьку вартість перепродажу товарів, не сплачуючи ПДВ, яке сьогодні є значним в Україні і становить 20%. В Україні всі посередники зобов’язані платити ПДВ і не мають таких переваг, тому рідше розвиваються торгові компанії, які не мають достатньої сили для перепродажу товарів із максимальним збереженням ціни. Додаткові можливості для розвитку бізнесу показують нам, як можливість несплати ПДВ дає перевагу у формуванні посередницького сектору бізнесу. Усі 17 Цілей сталого розвитку можна досягти, надавши бізнесу більше можливостей для збільшення прибутку.