Вплив сучасних цифрових технологій на конкурентні позиції банків на фінансовому ринку - Анастасія Гончаренко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2022)
У статті досліджено вплив основних видів FinTech-інновацій на конкурентні позиції банків на фінансовому ринку. Обґрунтовано особливості конкуренції та умови формування конкурентних переваг банків із метою захисту своїх конкурентних позицій та досліджено процеси розвитку фінансових технологій на ринку банківських послуг, визначено основні чинники, що посприяли бурхливому розвитку FinTech, та чинники, які посилюють конкурентні позиції банків на ринку. Під час написання статті було використано такі методи дослідження: логічного узагальнення та наукової абстракції; методи порівняльного і статистичного аналізу. Конкурентоспроможність банку оцінюється за його здатністю залишатися привабливим для своїх клієнтів. Істотно впливає на банківську конкуренцію поява повністю цифрових банків, які не мають відділень та філій. Важливим чинником конкурентоспроможності є підвищення якості банківських послуг, насамперед, на основі впровадження інновацій, тому банки активно оцифровують і внутрішні процеси та процеси, пов'язані з обслуговуванням клієнтів. Інтернет-технології надали банкам нові можливості з просування продуктів та реалізації клієнтоорієнтованого підходу. Конкурентоспроможний банк має демонструвати не лише стійкість фінансових показників, а й успішну реалізацію загальної стратегії ведення бізнесу, успішне використання цифрових каналів продажів, розширення доступу до фінансових послуг. Отримані результати свідчать, що на банківську конкуренцію істотно впливають державне регулювання; значна кількість конкурентів: «банк – банк», «банк – небанківські фінансові інститути», «банк – нефінансові компанії», які залежно від рівня їх концентрації можна представляти як індивідуальні, так і групові, та внутрішньогалузева видова конкуренція. FinTech не підриває моделі діяльності банків, він лише заповнює прогалини. Зрештою, самі банки досить активно розвивають цифрові технології у своїй діяльності, це дає змогу стверджувати, що традиційні банки збережуть своє значення, а у фінтех- організацій також буде своя сфера діяльності, тому найбільш поширеною бізнес-моделлю стане, ймовірно, інтеграція традиційної та фінтех-орієнтованої моделей діяльності.