Чат-бот та інтелектуальний помічник: бібліометричний аналіз та дослідження використання у банківській сфері - Любов Сигида; Євгенія Левусь (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
Сьогодні важливість чат-ботів та інтелектуальних асистентів зростає, ураховуючи швидкі темпи розвитку інформаційних систем та бажання споживачів отримувати консультацію у будь-який час на основі самообслуговування. Відповідно до цього, у статті представлено результати проведеного бібліометричного та візуалізаційного аналізу публікацій із наукометричної бази даних Scopus у сфері чат-ботів та інтелектуальних асистентів. Відповідно до отриманих результатів, можна відзначити таке. По-перше, загальна кількість публікацій у досліджуваній сфері чат-ботів та інтелектуальних помічників зростає. Стрімкий розвиток почався у 2016 р., а пік припав на 2019 р. По-друге, проблематика чат-ботів та інтелектуальних помічників є найбільш розробленою у галузі інформатики та інженерії. Однак сфера дослідження чат-ботів та розумних помічників постійно розширюється та вже охоплює соціальні науки, науки про прийняття рішень, медицину та ін. Це означає, що сфера досліджень стає більш міждисциплінарною. По-третє, найвищу публікаційну активність демонструють вчені зі Сполучених Штатів Америки. Потужні публікаційні кластери формуються навколо Китаю, Нідерландів, Німеччини. Окрім того, чотири автори зі США входять до 10 найкращих авторів у дослідницькій сфері. По-четверте, 13 кластерів формують зв'язки між ключовими словами в рамках досліджуваної проблеми. Найбільш значущі групи утворилися навколо таких ключових слів, як «інтелектуальні помічники», «чат-боти», «взаємодія людина-комп’ютер», «штучний інтелект», «комп’ютерне програмне забезпечення». Проведено порівняльний аналіз чат-ботів, які використовуються трьома українськими банками: PrivatBank, MonoBank та Alfa Bank. Цей аналіз дав змогу визначити сильні боки та проблемні зони кожного з чат-ботів. Відповідного до результатів аналізу, більш конкурентоспроможними є чат-боти PrivatBank та MonoBank, чат-бот Alfa Bank має більше «прогалин», які знижують ефективність взаємодії для користувачів та мають бути виправлені. Таким чином, висновки цієї роботи та їх графічне представлення є актуальними. Науковці та практики можуть використовувати їх, щоб зрозуміти останні досягнення та прогалини в галузях «чат-бота» та «інтелектуального помічника».