Теоретико-методологічне обґрунтування структурних змін у фінансовій системі України - Володимир Орлов (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
Важливість змін у структурі фінансової системи на міжнародному рівні визначається процесами глобалізації та їхнім впливом на стан національних фінансових систем. У зарубіжній та вітчизняній науковій літературі було вивчено проблему розуміння фінансової системи як сукупності сфер і ланок. Проведений нами аналіз наукових публікацій, у яких досліджуються сутнісні питання фінансової системи, її суб’єктно-об’єктної структури та функцій, дав змогу зробити висновок щодо відсутності єдиного розуміння. Установлено чітку структурно-підпорядковану систему взаємозв’язків між категоріями, що характеризують еволюційні та/або революційні перетворення у структурі системи, а саме зміни в структурі дискретного характеру, динамічні зміни, структурні зрушення, структурна трансформація. Структурні зміни можуть стати передумовою формування дисбалансів, але при цьому в одних випадках дисбаланси можуть бути цілком обґрунтованими і необхідними, а в інших – нести в собі інформацію про накопичення проблем та нарощення ризиків, а як персистентні ризики – бути індикаторами існуючих в економічній та фінансовій системі викривлень. Зазначено, що використання технологій блокчейн у фінансовій системі призвело до появи нової форми валюти та дало поштовх формуванню децентралізованих фінансів. Досліджуються причини виникнення, ключові ризики, які виникають у результаті появи криптовалюти, а також краудфандингових платформ, які дають можливість здійснювати фінансові операції, зокрема пірингове кредитування та ін., без участі фінансових посередників. Узагальнено, що фінансову систему України варто також розглядати не лише за традиційними підходами, які досить детально та широко висвітлені в наукових публікаціях, а і з урахуванням сучасних тенденцій цифровізації фінансових технологій та за секторальним підходом. Здійснено порівняння електронних грошей, які відносяться до фіатних грошей та криптовалюти, на прикладі однієї з найбільш популярних валют – біткоїна. Систематизовано наукові дослідження, а також дослідницькі матеріали міжнародних фінансових організацій, передусім Міжнародного валютного фонду, що дало змогу провести систематизацію та сучасну класифікацію грошей, покладену в основу визначення централізованих та децентралізованих фінансів. В умовах формування цифрової економіки все більшої популярності набуває термін «фінансова екосистема». Як підсумок, можна зробити висновок щодо перспектив подальшого розвитку сучасного фінансового сектору та надати базові характеристики, ураховуючи поділ на централізовану та децентралізовану фінансові системи.