Застосування двовимірного таксономічного аналізу для оцінювання динаміки рівня розвитку людського капіталу в регіонах України - Василь Приймак; Стефанія Вишневська; Андрій Трач (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
У роботі досліджено вплив російської військової агресії у 2014 р. на рівень розвитку людського капіталу в різних регіонах України, проаналізовано підходи інших науковців до оцінювання рівня розвитку цього капіталу. Як метод вирішення поставленої проблеми запропоновано використати двовимірний таксономічний аналіз, який дає змогу порівнювати об’єкти дослідження як у часовому, так і в територіальному вимірі. Визначено та обґрунтовано множину первинних показників для оцінювання розвитку людського капіталу. Ураховуючи обмежений обсяг наявних у відкритих джерелах статистичних даних у регіональному вимірі, обсяг цих показників було зведено до мінімуму. Незважаючи на це, множина вибраних ознак-стимуляторів і ознак-дестимуляторів досить повно характеризує людський капітал регіону. Для порівняльного аналізу рівня розвитку людського капіталу запропоновано використати метод побудови узагальнюючого (інтегрального) показника, величина якого відображала б цей рівень розвитку. Суть цього методу полягає у визначенні в просторі стандартизованих первинних ознак відстані від точки, яка характеризує рівень розвитку людського капіталу в певному регіоні і році, від точки-еталона, кожна координата якої співпадає з «найкращим» (максимальним для показника-стимулятора і мінімального для показника-дестимулятора) для розвитку цього капіталу значенням відповідного первинного показника. Використовуючи вказаний підхід, розраховано значення інтегрального показника рівня розвитку людського капіталу для кожного регіону України і кожного з 2013–2019 рр. Виконані розрахунки показали, що російська військова агресія 2014 р. негативно вплинула на розвиток людського капіталу регіонів України. Однак унаслідок прийнятих державними органами управління заходам ситуація до 2019 р. покращилася і рівень розвитку людського капіталу у цьому році перевищив його величину майже в усіх регіонах порівняно з довоєнним періодом. Результати виконаного аналізу доцільно використати регіональним і загальнодержавним органам управління для вироблення стратегії розвитку регіонів, удосконалення розподілу державних фінансових ресурсів, підвищення рівня розвитку людського капіталу цих регіонів.