Концептуальні засади антикризового менеджменту інноваційного розвитку агропромислових підприємств в умовах цифровизації економіки - Ольга Савчук (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
У процесі дослідження використано загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: діалектичний, системного аналізу для дослідження сучасних тенденцій інноваційного розвитку, цифровізації та діджиталізації; абстрактно-логічний – для визначення особливостей трансформації антикризового менеджменту підприємств; графічний – для формування концептуальних засад антикризового менеджменту інноваційного розвитку агропромислових підприємств в умовах цифровізації та діджиталізації. Визначено концептуальні засади трансформації антикризового менеджменту інноваційного розвитку агропромислових підприємств в умовах цифровізації економіки та діджиталізації, які включають менеджмент забезпечення інтеграції зі стейкхолдерами для створення загальної цінності; можливі інноваційні зміни технологій, процесів, продуктів, організаційно-управлінські, які відбуваються на тлі діджитал-середовища; переорієнтацію стратегії у бік зміщення акцентів із прибутку на розширення можливостей задоволення споживачів; зміну парадигми організаційної культури на основі поглиблення кооперації та інтегрування і переходу на гнучке управління, на інноваційні бізнес-моделі, яка трансформує інновації в економічні вигоди для підприємства та високу споживчу цінність для клієнтів; механізми забезпечення та інноваційні методи управління, зміни функціоналу системи управління, використання інноваційного інструментарію на засадах діджитал-трансформації, інформаційних технологій, цифровізації і віртуалізації бізнесу; пошук і своєчасне отримання інформації для забезпечення ефективності процесу прийняття управлінських рішень щодо превентивних заходів адаптації підприємства під нові умови. Розроблено концептуальні засади трансформації антикризового менеджменту інноваційного розвитку агропромислових підприємств в умовах цифровізації та діджиталізації на основі узагальнення наукових підходів до адаптації до мінливих ситуацій і ринкових умов за рахунок балансування на межі порядку і хаосу з урахуванням дизрапторів, трендів, необхідності постійного оновлення бізнес-моделі, що поєднує індивідуальний творчий внесок, спільну роботу, результат, його корегування і контроль із подальшим розширеним відтворенням. Отримані результати дослідження можуть бути використані для визначення потенційних можливостей довгострокових тенденцій, які допоможуть вирости бізнесу, що потрібно врахувати для ефективної роботи та будувати довгострокові плани, спрямовані на зростання свідомості бізнесу, а тому зростає запит на відповідальність, прозоре співробітництво та інвестиції, механізми віддаленої роботи та врахування досвіду співробітників і ролі офісів, розвиток кооперації та інтеграції, вираховування ESG-факторів у бізнес-стратегії, трансформації системи управління підприємством із традиційної бізнес-моделі, життєвий цикл якої постійно скорочується через високу конкуренцію, на інноваційну, яка трансформує інноваційні технології в економічні результати підприємства.