Розвиток молодіжного підприємництва в аграрній сфері: проблеми та перспективи - Андрій Сухоставець (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2022)
У статті досліджено розвиток молодіжного підприємництва та аграрного бізнесу в Україні. Обґрунтовано, що в сучасній ринковій економіці, основаній на принципах сталого розвитку, перехід до якої є головним вектором реформ в Україні, підприємництво є важливими елементами ринкової економіки та невід’ємною частиною механізму конкуренції. Дослідження показують, що молоді українці хочуть спробувати свої сили в розвитку власної справи, але часто незнання законодавства або відсутність досвіду перешкоджає цьому, стримуючи потенційних підприємців від відкриття або не відкриття власної справи. Переважна кількість опитаних респондентів, а саме 98 відсотків мають бажання відкрити свій бізнес. Найбільше учасників опитування хотіли б займатися наданням послуг – 49 осіб (49,5%) та другому місці по вибору напрямків – виробництво і переробка сільськогосподарської продукції – 42 особи (42,4%); на третьому місці роздрібна торгівля – 36 осіб (36,4%); наступна категорія це оптова торгівля – 33 особи (33,3%); передостаннє виробництво промислової продукції – 22 особи (22,5%). Встановлено, що найбільше турбує майбутніх підприємців високе податкове навантаження – 69,7%; корупція у контролюючих та перевіряючих органах – 54,5%; відсутність кваліфікованих кадрів 38,4%; обмежений доступ до ресурсів - 37,4%; військові дії на території країн – 15,2% та тиск з боку правоохоронних органів – 15,2%. Серед видів економічної діяльності в розрізі аграрного підприємництва до пріоритетних відносять сільське господарство (рослинництво) – 78,8%; сільське господарство (тваринництво) – 64,6%; сільське господарство (ягідництво) – 19,2%; переробка сільськогосподарської продукції – 63,6%; туристичні послуги – 22,2%; виробництво будівельних матеріалів – 11,1%. Доведено, що сільське господарство потребує ефективної фінансової підтримки як на національному, так і на регіональному рівнях визначено, що розвитку сільськогосподарського підприємництва заважає недосконала державна політика його підтримки, високі податки та адміністративні бар'єри. Визначено, що стану розвитку сільськогосподарського підприємництва в регіоні заважають наявні проблеми, які потребують негайного вирішення. Враховуючи те, що наша країна має значний споживчий ринок, вигідне геополітичне розташування, багаті природні ресурси, кваліфіковану робочу силу, потужну наукову базу вона повинна стати країною з високим рівнем підприємництва.