Структурні диспропорції: зміст, види та вплив на економічну безпеку держави - Ольга Соколова (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
Статтю присвячено актуальній проблемі впливу структурних диспропорцій, що формуються у національному господарстві, на економічну безпеку держави. Структурні диспропорції розглядаються з позицій однієї з основоположних та актуальних загроз економічній безпеці країни на сучасному етапі розвитку. Структура економіки володіє ознаками стійкості, що дає змогу протистояти та нейтралізувати різноманітні внутрішні й зовнішні шоки. Економіка України характеризується нерівномірним розвитком, а її структура – наявністю багатьох диспропорцій, які несуть загрози та впливають на економічну безпеку країни. Відповідно до сформульованої мети, необхідно вирішити такі завдання: здійснити систематизацію структурних диспропорцій у національній економіці; розкрити їх специфіку в контексті впливу на економічну безпеку України. У результаті дослідження встановлено, що в економіці України слід виділяти: макроекономічні структурні диспропорції, зумовлені технологічною структурою економіки України, домінуванням середньо-низькотехнологічних та низькотехнологічних виробництв, сировинною моделлю розвитку; територіальні диспропорції, пов’язані з диференціацією в економічному потенціалі регіонів, регіональною спеціалізацією, перекосами між потребами регіонів та їх внеском у розвиток економіки, валовий регіональний продукт; галузеві диспропорції, зумовлені нерівномірним розвитком галузей первинного, вторинного та третинного секторів економіки, скорочення переробної промисловості та її ядра – машинобудування, зростання рівня «аграризації», збільшення сфери послуг за рахунок оптової та роздрібної торгівлі; диспропорції у зовнішній торгівлі є похідними від розвитку внутрішнього ринку та виявляються у зниженні рівня диверсифікації товарного експорту в напрямі домінування сировинної продукції з низькою доданою вартістю та імпорту готової продукції, перевищенні вартісних обсягів імпорту товарів і послуг над їх експортом. Висвітлено наслідки структурних диспропорцій для української економіки. Наголошено на необхідності формування та реалізації державної політики структурної модернізації для зміцнення економічної безпеки України.