Особливості реалізації програми ризик-менеджменту як інструменту системи управління розвитком підприємств у новій економіці - Валентин Власенко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
У статті запропоновано авторський підхід до розроблення та впровадження програми управління ризиками як інструменту системи управління розвитком підприємства. Розглянуто характерні особливості та напрями формування системи ризик-менеджменту на підприємстві. Для формування цієї системи пропонується реалізувати: критерії захисту від ризику (фінансова стійкість, обсяг діяльності, рентабельність, наявність та структура власних оборотних коштів, характеристика схильності до ризику системи управління); схему механізму формування та інтеграції ризик-менеджменту в існуючу систему управління корпорацією; формалізований процес управління ризиками за покроковим алгоритмом та основними етапами (аналіз ризиків, вибір методів впливу на ризик, прийняття рішень). Запроваджено методику розроблення програми управління ризиками на підприємствах. У межах запропонованої методики рекомендовано: 1) структуру програми управління ризиками та етапи її реалізації (визначається загальний контекст діяльності компанії, проводиться виявлення чинників ризику та формулювання ризиків, здійснюється оцінка ризиків, що включає кілька етапів оцінки ризику (визначення ймовірності настання ризикових подій, їх наслідків, якості управління ризиками), ранжуються та відбираються ризики, щодо яких керівництво підприємства використовуватиме активні методи управління ризиками, розробляються методи впливу на ризики та визначається ефективність їх застосування); 2) матрицю аналізу ризиків у діяльності компанії (з розподілом чинників на макросередовище, мікросередовище та внутрішнє середовище); 3) методи управління ризиками (методи впливу на ризик) та розрахунок їх ефективності за інтегральним коефіцієнтом.Визначено перспективні напрями ідентифікації та оцінювання впливу чинників ризику на діяльність підприємства за рахунок розроблення відповідних форм таблиць. Обґрунтовано, що реалізація рекомендованих пропозицій щодо розвитку ефективної системи ризик-менеджменту на підприємствах сприятиме зростанню його конкурентного потенціалу та формуванню дієвого механізму нейтралізації ризикових ситуацій у найближчому майбутньому.