Відкриті інновації та захист інтелектуальної власності як сучасні тенденції інноваційного розвитку підприємств - Максим Колесник; Тая Чернишова; Валентин Мізик (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
У статті досліджено сучасне розуміння інноваційного розвитку підприємств. Проведено аналіз наявних підходів до визначення поняття «інноваційний розвиток». Установлено відмінності в авторських трактуваннях цих понять, зроблено висновки щодо позитивних та негативних рис досліджених формулювань. Досліджено, що інноваційний розвиток – це складне явище, що має різноманітну динаміку розвитку, тому важливим є як досягнення прогресу, так і попередження регресу. Узагальнено та виокремлено найбільш важливі чинники, які сприяють або стримують інноваційний розвиток. Установлено, що сучасний інноваційний розвиток підприємств активно відбувається завдяки сучасним механізмам відкритих інновацій. Так, провідні сучасні підприємства можуть створювати інновації шляхом уже традиційного «закритого» інноваційного процесу, але все більше проявляється їх участь в інноваційних процесах «відкритого» типу, а саме розвиток шляхом відкритих інновацій, щоб мати можливість запозичувати ідеї, технології і компетенції із зовнішніх джерел. Успіх інновації визначається результатами її комерціалізації, тому питанню комерціалізації у статті приділено окрему увагу. Так, процес відкритих інновацій має визнані переваги, але саме комерціалізація може містити у цьому разі ризики втрати економічних стимулів, якщо інтелектуальні права власності будуть не захищені. Додатково проведено аналіз наявних підходів до визначення поняття «сутність об’єктів комерціалізації», дослідженню їхні переваги та недоліки. За результатами проведеного експертного анкетного дослідження продемонстровано систему чинників у міжнародному розрізі, які сприяють або гальмують розвиток відкритих інновацій. Дослідженою підлягали такі учасниками ринку інтелектуальної власності, як Україна, Японія, США, Німеччина, Китай та Канада. Зроблено узагальнюючі висновки та вказано актуальні напрями подальших досліджень.