Специфіка харчування літніх людей в україні: основні характеристики та зміни внаслідок війни - Світлана Полякова; Юрій Когатько (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2022)
Стаття присвячена актуальним питанням виявлення специфічних особливостей харчування літніх людей в Україні, визначенню кількісних та якісних параметрів харчового раціону різних типів пенсіонерських домогосподарств, оцінці його збалансованості та змін внаслідок війни. Проаналізовано споживання продуктів харчування за основними групами в розрізі різних типів пенсіонерських домогосподарств (в складі є лише особи пенсійного віку, чоловіки-одинаки пенсійного віку, жінки-одиначки, з осіб старше 75 років, сім’ї з подвійним демоекономічним навантаженням) та домогосподарств, бідних за різними критеріями виміру бідності (відносним, критерієм фактичного прожиткового мінімуму та офіційно затвердженого прожиткового мінімуму). Визначено, що з-поміж різних типів пенсіонерських домогосподарств найгірші можливості щодо забезпечення збалансованого харчування мають сім’ї з подвійним демоекономічним навантаженням. Розраховано частку та суму витрат на харчування різних типів сімей пенсіонерів, за квінтильними групами, бідних та небідних домогосподарств. Виявлено, що харчовий раціон літніх людей є висококалорійним та незбалансованим з точки зору вмісту білків, жирів та вуглеводів. Доведено, що в домогосподарствах пенсіонерів існує значна диференціація калорійності харчового раціону та споживання білків в залежності від рівня добробуту. Побудовано квінтильний розподіл домогосподарств, що споживають менше 2000 ккал на особу на добу, на підставі якого зроблено висновок, що низькокалорійне харчування в пенсіонерських домогосподарствах зумовлюється переважно фінансовою неспроможністю підтримувати звичний харчовий раціон. І лише про кожне десяте домогосподарство пенсіонерів можна сказати, що дотримання низькокалорійної дієти з високим ступенем ймовірності можна вважати результатом свідомого вибору на користь підтримання здорового способу життя. На підставі фактичних показників бідності серед пенсіонерських домогосподарств та прогнозу бідності на 2022 рік зроблено висновок про те, що через війну в Україні можливості літніх людей покращити харчовий раціон істотно знизились і надалі лише погіршуватимуться. Неможливість вчасно і в повному обсязі забезпечити виплату пенсій та соціальних допомог призведе до того, що переважна більшість літніх людей в зоні активних бойових дій та на окупованих територіях залишаться без засобів для існування, а тому опиняться фактично на межі фізіологічного виживання.