Засади забезпечення конкурентоспроможності з використанням потенціалу аграрного сектору економіки - Юлія Перегуда (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2022)
Сучасні глобалізаційні виклики актуалізують інституційний підхід до формування цінностей безпеки у формуванні конкурентоспроможної економіки, яка має забезпечуватися в конкурентному середовищі. На сьогоднішній день одним із найважливіших завдань у сфері економічного розвитку є створення сприятливих умов для залучення іноземних інвестицій в економіку нашої держави, запровадження практичних механізмів їх правового захисту та подальше покращення інвестиційного клімату як однієї з передумов формування потенціалу подальшого розвитку конкурентоспроможної економіки. Інвестиції є фінансовим джерелом відтворення і економічного зростання в цілому, фактором, що визначає розвиток продуктивних сил і системи економічних відносин. Мета статті – проаналізувати існуючі інституціональні засади забезпечення конкурентоспроможності економіки країни, спираючись на використання потенціалу аграрного сектору. Методи дослідження: бібліографічний, аналіз, синтез, інституціональний підхід. Дослідження наукових основ формування конкурентоспроможної парадигми економічної безпеки аграрних підприємств в умовах формування конкурентоспроможної економіки показало актуальність технологічної, інноваційної, інституційної, стратегічної та системної концепцій. Розроблено пропозиції щодо формування конкурентної парадигми в сучасних умовах забезпечення економічної безпеки в умовах формування циркулярної економіки для досягнення конкурентоспроможності аграрного підприємства. Ідентифіковано основні тенденції розвитку підприємств аграрного сектору та їх ролі у формуванні конкурентної парадигми розвитку конкурентоздатної економіки. Архітектоніка дослідження базується на розгляді таких рівнів інституціонального забезпечення конкурентоспроможної економіки: макрорівень (державний); мезорівень (галузевий, аграрний сектор економіки); мікрорівень (рівень підприємств). На макрорівні питання забезпечення конкурентоспроможності знаходять своє відображення у формування потужного інституціонального середовища для підвищення конкурентоспроможності, моніторингу ключових оціночних показників.