УПРАВЛІННЯ КАДРОВИМ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА В СИСТЕМІ БІЗНЕС-АНАЛІЗУ (НА ПРИКЛАДІ ТОВ «БАРЛІНЕК-ІНВЕСТ») - Оксана Адлер; Олександр Лесько; Аліна Кособуцька (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2022)
Стаття присвячена актуальним проблемам підвищення ефективності управління кадровим персоналом на сучасному підприємстві. Авторами показано необхідність та актуальність ефективного управління кадровим персоналом сучасного підприємства в умовах ринкової економіки. Проведено аналіз основних фінансово-економічних показників підприємства, який дав змогу здійснити загальну оцінку його економічно-господарського потенціалу. Здійснено розрахунок та аналіз динаміки системи основних показників ефективності управління кадровим персоналом – чисельність персоналу, доходи на одного співробітника, чистий прибуток на одного співробітника, середній розмір заробітної плати, частка співробітників управлінської ланки, кількість співробітників підприємств на одного співробітника кадрового підрозділу, коефіцієнт співвідношення між темпом зростання фонду оплати праці та товарооборотом, коефіцієнт співвідношення між темпом зростання фонду оплати праці та доходами підприємства. Розроблено стратегію подальшого розвитку підприємства, яка полягає в розширенні частки ринку, що дасть змогу збільшити частки ринку, розширити клієнтську базу, впровадити сучасні технології у виробництво, максимально ефективне використовувати природні ресурси. В межах обраної стратегії запропоновано ряд практичних рекомендацій з підвищення ефективності управління кадровим персоналом об’єкту дослідження: офіційне працевлаштування, згідно з вимогами чинного законодавства України, своєчасну виплату заробітної плати, безкоштовний довіз до роботи, безкоштовне проходження медичного огляду, забезпечення безкоштовним спецодягом та спецвзуттям, преміювання працівників за виконання виробничих завдань і функцій. Розроблено економіко-математичну модель прийняття обґрунтованих управлінських рішень, на основі якої у подальшому, за допомогою певних тактичних та оперативних дій, можна регулювати ефективність процесу управління кадровим персоналом на підприємстві взагалі та підсистемою аналізованого підприємства, зокрема. Відтак, дані, отримані в результаті економіко-математичного моделювання, можуть бути використані в якості рекомендацій, а кінцеве рішення щодо прийняття та впровадження управлінських рішень повинно залишатися за фахівцями товариства.