ІНВЕСТИЦІЙНІ РИЗИКИ В ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Вікторія Шепиленко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2022)
Забезпечення безперервного процесу виробництва потребує постійного фінансування виробничих та збутових процесів, поточних та капітальних витрат. Під впливом зовнішніх та внутрішніх факторів організація бізнес-процесу може ускладнюватись тимчасовим браком фінансових ресурсів, потребу в яких підприємства можуть компенсувати за рахунок інвестування. При цьому, підприємницькі структури можуть мати наявний грошовий ресурс, однак вилучити його з обороту на кожному конкретному етапі розвитку неможливо без виробничих втрат. Тому, варто констатувати, що інвестиційна діяльність є необхідною передумовою розвитку підприємств розвинених країн світу. Вона характеризується розгалуженою системою інструментів залучення фінансових ресурсів, розвиток якої зумовлений метою та напрямком інвестиційної діяльності. Основним спонукальним фактором використання інвестиційної складової є прагнення підприємств до зростання власного підприємницького капіталу. У статті автор розглядає теоретичний аспект формування інвестиційних ризиків, які виникають на підприємств у ході реалізації бізнес-процесів: від початку втілення ідеї до її реалізації у кінцевому товарі. Ризики як явище характерні для життєдіяльності як фізичних, так і юридичних осіб. Їх поділ здійснюється в залежності від сфери виникнення, проте кожен із них пов'язаний із певними втратами (капітал, технологій, майбутня вигода, імідж, валютні втрати). Однак втрати, які виникають у процесі інвестування, представники підприємницького кластеру несуть значно більші ніж пересічні громадяни. У зв'язку з цим на підприємствах існує система управління ризиками, спрямована на поетапне та послідовне планування та прогнозування поточних та перспективних результатів. Крім того, автор розглядає ряд методів мінімізації ризиків та наголошує на їх комплексному підході, розглядає переваги та недоліки їх застосування. В сучасних умовах розвитку для підприємств України характерним є процес внутрішнього інвестування (самофінансування), орієнтація на власний розвиток. Зроблено висновки щодо необхідності залучення інвестиційних ресурсів у процеси виробництва.