МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО АНАЛІЗУ ФОРМУВАННЯ ТА ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ АКТИВІВ У РАМКАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ТА РИЗИКУ - Михайло Геєнко; Денис Омеляненко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
Стаття присвячена узагальненню методичних підходів з приводу управління активами підприємств та практичним рекомендаціям щодо покращення та адаптації системи управління активами в умовах ризику та невизначеності. У сучаних умовах та при ринковій економіці майже всі підприємства або компанії мають на меті в ритмічне та стабільне функціонування. Сучасні умови госпаодарювання можна визначити як такі, що відмуваються під час значного ризику та невизначеності. Для досягення певних вагомих результатів у фінансово-господарській діяльності підприємств потрібна чітко сформована та економічно доцільна фінансова політика управління активами в таких умовах. У зв’язку з цим важливим завданнням для забезпечення розвитку впідприємств є здійснення ефективної політики управління активами підприємствав умовах невизначеності та ризику. У статті розглянуті мета та процеси створення активів підприємства. Досліджені показники стану та ефективності дебіторської заборгованості та методи їх обчилень. Надано показники стану та ефективності використання грошових активів та вказана їх розрахункова методика. Розглянуто комплексний підхід до аналізу активів та сучаних методик їх коректного відображення. Висвітлено праці науковців останніх років, що присвячені управлінню активами, проблема управління активами залишається досить складною в системі управління фінансами підприємств. Методика дослідника в основному зводиться до вибору методів, принципів, функцій, завдань і механізмів управління фінансами підприємства. Доведено, що ключoву рoль у реaлізації стрaтегії пiдприємства зaймають прoблеми дoстатності aктивів. Показано механiзми їx плaнування тa пoповнення, проведено aналіз ефeктивності їх використання. При цьому висвітелно актуальні питання визначення сутності активів підприємства з метою їх правильного відображення у фінансовій звітності та ефективного управління ними для забезпечення сталого розвитку. Відображено, що активи підприємства являють собою досить складну економічну категорію. У такій формі переплітається значно більшість певних практичних та теоретичних аспектів. Серед них важливими є організація ефективного управління активами підприємств. Такі методи дозволять більш точно та грунтовно досліджувати та ефекто управляти активами підприємств в умовах невизначеності та ризику.