ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ПАРАМЕТРИ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ЗЕРНА В УКРАЇНІ - Ксенія Блюмська-Данько; Максим Зайденко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
У статті розглянуто сучасний стан та перспективи розвитку ринку зерна в Україні. Встановлено, що головною функцією ринку зерна є повне задоволення потреб жителів країни в різних видах зерна і продуктах його технологічних переділів за ринковою ціною. Встановлено, що за допомогою інтеграційних процесів, відбулося значне укрупнення аграрного бізнесу, утворилися такі інтегровані господарюючі суб’єкти, як, наприклад, агрохолдинги, що в свою чергу дозволило збільшити виробництво зернових майже в 3,5 рази починаючи з 2000 року. Встановлено, що найбільший валовий збір спостерігаємо серед підприємств, які мають у своєму розпорядженні більш ніж 3000,0 га ріллі. Визначено сегментацію зернового ринку за видами цільового використання зерна як товару. Подано організаційну структуру зернового ринку. Визначено специфічні особливості зернового ринку. Визначено параметри зернового ринку. Визначено державні механізми впливу на розвиток зернового ринку України.