УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ СІМЕЙНИХ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ В КОНТЕКСТІ ЕКОНОМІЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ: ОЦІНКА ЇХ РОЛІ ТА ЗАХОДИ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ЇХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Світлана Лукаш; Олег Пасько; Інна Сохань (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
Розглянуто виживання сімейних ферм: соціально-емоційне багатство та фактори, що впливають на намір продовжувати бізнес. У більшості програмних країн ФАО в Європі та Центральній Азії в структурі ферм переважають дрібні фермери та невеликі сімейні ферми. Малі фермерські господарства мають багато потреб та обмежень для їх ефективного функціонування та розвитку, які викладені в роботі та потребують спеціальної підтримки. Дрібні власники та сімейні ферми часто є економічно нежиттєздатними, а сільське населення залишається найбіднішим і найуразливішим. Незважаючи на це, вони потенційно є ключовим ресурсом для досягнення сталого економічного, соціального та екологічного розвитку країни. Сімейні фермерські господарства – як у всьому світі, так і в Європі та Центральній Азії – є важливим компонентом у досягненні кількох Цілей сталого розвитку (ЦСР). У зв’язку з цим ключовою метою ЦСР є подвоєння продуктивності сільського господарства та доходів малих виробників продуктів харчування до 2030 року. З цих причин підтримка малих фермерів і сімейних ферм є одним із головних пріоритетів у Європі та Центральній Азії. В Україні розвиток малого фермерства значно обмежений через політичні та ринкові провали, які мали місце протягом останніх 20 років. Уряд, учасники приватного сектору та організації громадянського суспільства повинні працювати разом, щоб вирішити ці виклики та створити сприятливе середовище для процвітання малого фермерства. Таким чином, фермери можуть відігравати вирішальну роль у сприянні економічному зростанню, зниженні рівня бідності та забезпеченні продовольчої безпеки для зростаючого населення світу. Як зазначено вище, було виявлено дуже мало політичних втручань, спрямованих на дрібних власників, і більшість державної сільськогосподарської політики є горизонтальною і переважно поглинається більшими підприємствами. Реалізація запропонованих заходів сприятиме ефективному управлінню розвитком сімейних фермерських господарств.