МІЖНАРОДНА ТЕХНІЧНА ДОПОМОГА «ПРОГРАМА USAID З АГРАРНОГО І СІЛЬСЬКОГО РОЗВИТКУ (АГРО)» В УМОВАХ ВІЙНИ - Мар’яна Кобеля-Звір (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
У статті розглянуто основні інструменти міжнародної технічної допомоги Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) для зміцнення агропідприємництва в Україні. Окреслено основні можливості програми: допомога аграріям добривом, грантова підтримка переробних підприємств, співфінансування на розвиток сервісних послуг для агропідприємств, допомога навчальними ініціативами, менторством, експертизою, акселераційними ініціативами. Наведено можливості для територіальних громад. Продемонстровано, що грантова допомога для агробізнесу можлива як у грошовій, так і в натуральній формі, експертною та технічною підтримкою. Розглянуто перспективи залучення фінансової та нефінансової допомоги для зміцнення аграріїв, сільгоспвиробників, фермерів. Продемонстровано специфіку та пріоритети Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) в процесах підтримки агропідприємців інструментами міжнародної технічної допомоги. Розглянуто грантові можливості для: зростання кількості переробних підприємств агросектору, зміцнення дрібних та середніх фермерських господарств, масштабування сільгоспвиробництв, зміцнення експортного потенціалу, розширення асортименту агропродукції/послуг, впровадження інноваційних рішень у бізнес-діяльність, оптимізації, адаптації, покращення бізнес-процесів тощо. Визначено основні перепони та бар’єри, з якими стикаються суб’єкти господарювання аграрної сфери. Проаналізовано причини млявого процесу використання аграріями грантових ресурсів, менторської та експертної підтримки Програми АГРО. Зокрема: потенційна цільова аудиторія не володіє інформацією про перспективи та переваги програми, складність в оформленні проектної пропозиції для участі у грантових конкурсах Програми АГРО, млява участь аграріїв в проектах, де вони мають можливість навчатися, отримувати менторську та експертну підтримку, напрацьовані в межах проектів Програми АГРО посібники залишаються поза увагою своєї цільової аудиторії, та той факт, що значна кількість фермерів веде бізнес-діяльність поза межами правового поля. Запропоновано методи подолання цих перепон. Наголошено на основних можливостях розвитку агробізнесу в Україні завдяки використанню інструментів міжнародної технічної допомоги Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) в Україні під час війни.