ОСОБЛИВОСТІ ХОЛІСТИЧНОГО МАРКЕТИНГУ ГЛОБАЛЬНОЇ ІНДУСТРІЇ МОДИ В ХХІ СТОЛІТТІ - Ганна Дугінець (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
Активне поширення концепції холістичного маркетингу в глобальній індустрії моди обґрунтовано тим, що саме це дозволяє досягти індикаторів сталого розвитку, відповідність яких є важливим питанням для споживачів, особливо для нових поколінь, які є соціально та екологічно свідомими та очікують, що модні бренди будуть більш етичними, прозорими та сталими. Українська індустрія моди має значний потенціал для формування сталої індустрії моди завдяки високоякісній сировині, зв'язку з природою, культурою, текстильними традиціями, використанню унікальних технологій тощо. Це дозволить їй стати одним з драйверів відновлення та подальшого розвитку вітчизняної економіки, що актуалізує питання дослідження особливостей застосування холістичного маркетингу в глобальній індустрії моди з метою визначення кращих практик для подальшого впровадження в українських реаліях. Теоретичним та методологічним підґрунтям для написання статті стали праці вітчизняних і зарубіжних науковців стосовно дослідження концепції цілісного маркетингу та його використання в певних галузях. Дослідження проведено із застосуванням методів теоретичного узагальнення, порівняльного аналізу, синтезу, індукції та дедукції, що дало змогу ідентифікувати особливості холістичного маркетингу в глобальній індустрії моди в ХІ столітті, а саме: посилення цифрової присутності fashion-компаній за допомогою інтуїтивно зрозумілого досвіду онлайн-покупок, швидкої доставки та індивідуалізованих форм спілкування в мережі; поширення моди сталого розвитку через мінімізацію негативного впливу на навколишнє середовище, купівлю товарів у місцевих постачальників для підтримки місцевого економічного розвитку, створення гідних умов праці; розуміння необхідності отримання сертифікату ВСorp. Отримані результати є корисними для представників української індустрії моди у частині формування уявлення про специфіку розвитку інноваційної соціальної бізнес-моделі, яка орієнтована на міленіалів із соціальною свідомістю за рахунок використання сталого контенту цифрових каналів та електронної комерції.