CУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ВИКЛИКИ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ - Анна Можелянська (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
У статті досліджено основні причини зниження рівня розвитку молочної промисловості в Україні під час активної воєнної фази. Визначено ситуацію в молочному скотарстві, виробництві молока, експортний потенціал та основні експортні ринки української молочної продукції, зазначено переваги розвитку молочної галузі для всієї харчової промисловості України. Досліджено динаміку експорту молока та молочної продукції в квітні-травні 2023р. Розглянуті причини зменшення поставок і наслідки цього для внутрішнього ринку країни. Проаналізовано вплив дешевого імпорту молочної продукції на національне виробництво внутрішнього ринку. Встановлено та проаналізовано причини скорочення поголів’я рогатої худоби та споживання молока і молочної продукції в господарствах населення. Як результат зменшення поголів’я корів, приведена статистика скорочення надоїв станом на 1 травня 2023 року та порівняно з 1 травня 2022 року. Розглянути обсяги виробництва молока в січні-квітні 2023-го у господарствах всіх категорій. Досліджено динаміку експорту молокопродуктів у грошевому виразі 2018-2023 рр, розглянуті проблеми пов’язані їз зниженням закупівельних цін на молоко внаслідок збитків молочнотоварних ферм, які зіштовхнулися з додатковими витратами через війну, скорочення сільськогосподарських земель та введення тимчасових заборон на ввезення в ЄС української сільгосппродукції. Визначено мету і очікуваний результат від ухвалення законопроектів: «Про галузеве фінансування програм просування молочної продукції та розвитку інновацій за принципом товарних відрахувань». Та ряд інших законопроектів і підтримки держави для вирішення проблеми дефіциту інвестиційного капіталу в умовах післявоєнного відновлення. Запровадження яких забезпечить створення в молочній промисловості вертикально інтегрованих структур, як перспективного напряму розвитку високоефективних та фінансово стійких підприємств, які зможуть працювати рентабельно навіть в умовах чергової кризи перевиробництва. А також сприятимуть відновленню національної молочної промисловості під час воєнної агресії й забезпечить її стрімкий розвиток у післявоєнний період.