СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ГРОМАД ТА СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО РОЗВИТКУ ПОСЕЛЕНЬ - Максим Філяк; Володимир Аредов (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
У даній статті досліджуються ключові аспекти соціально-економічного розвитку громад та системний підхід до удосконалення поселень. Розглянуто переваги та недоліки моделей соціально-економічного розвитку міст різних розмірів, включаючи феномен мегаполіса та його характеристики. Досліджено внесок економістів у вивченні концентрації фінансових, інноваційних та робочих ресурсів у мегаполісах, а також супутнього відтоку робочих ресурсів із сільської місцевості до міста. Окрема увага приділяється аналізу соціальних інструментів економічного розвитку поселень. Додатково, надається огляд досліджень, пов’язаних із централізованою політикою соціально-економічного розвитку територій та громад. Зазначені вище дослідження, включаючи аналіз соціальних інструментів економічного розвитку поселень, концентрації ресурсів у мегаполісах та відтік робочих ресурсів із сільської місцевості, а також формування мереж міст і економічних агломерацій, відіграють ключову роль у соціально-економічному зростанні та розвитку. Зазначено також позицію багатьох дослідників щодо глобалізації та концентрації економічної влади, що призвело до виникнення економіки, описаної висловом "переможець забирає все", і залишило багатьох членів суспільства позаду. Перспективними напрямами подальших досліджень у цій тематиці залишаються такі аспекти, як взаємозв'язок між урбанізацією та зростанням людського капіталу, з важливим акцентом на необхідність інвестування у освіту та охорону здоров'я для підтримки довгострокового економічного зростання в міських спільнотах, роль малого та середнього бізнесу у розвитку міських територій, потенціал партнерства між державним та приватним секторами у розв'язанні складних викликів, що стикаються з урбанізацією, важливість міського планування для створення стійких та комфортних міських середовищ, вплив глобалізації на процес урбанізації в Україні та потреба стратегічного планування та інвестицій для забезпечення ефективної конкуренції між містами у глобалізованій економіці, питання балансу між економічним розвитком та екологічною стійкістю у міських агломераціях, а також потенціал соціального підприємництва у розв'язанні соціальних та економічних викликів, що стоять перед містами. Ці дослідження відкривають можливості для подальших наукових досліджень у галузі соціально-економічного розвитку та реалізації практичних заходів для підтримки сталого розвитку громад.