МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕНЬ ПРОБЛЕМ МЕНЕДЖМЕНТУ В УПРАВЛІННІ МОТИВАЦІЙНОЮ СКЛАДОВОЮ КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ БІЗНЕСУ - Наталія Зачосова; Наталія Носань; Василь Кімлик (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Встановлено, що для дослідження проблеми стимулювання персоналу сучасних компаній, оцінювання рівня мотивації, ефективності та лояльності працівників використовується багато методів, що оперують якісними та кількісними показниками. Особливої популярності набули експертні методи аналізу, оскільки вони дають змогу обґрунтувати, пояснити та конкретизувати отримані результати, із використанням наявного у експертної групи досвіду. Значну увагу потрібно приділяти процесу формування експертної групи, визначенню рівня компетентності експертів, плануванню їх кількості. При використанні кількісних методів акцент робиться на числі показників, які потрібно розрахувати, на встановленні допустимих відхилень від існуючих нормативних значень, на обранні шкали для бального оцінювання, формування рейтингів. Узагальнено особливості, переваги та недоліки різних методів досліджень проблем менеджменту в управлінні мотиваційною складовою кадрової безпеки бізнесу. Встановлено, що для кількісних методів притаманні такі характеристики, як здатність до порівняння результатів у часі, зрозумілість, високий рівень формалізації, однак, існують такі недоліки, як складність розрахунку та велика кількість потрібних для аналізу даних. Для якісних методів властиві такі риси, як можливість отримання експертної інформації та коментарів, відсутність необхідності складних розрахунків, можливість отримання відомостей із різних джерел, однак, існує ризик неточностей трактування, низький рівень формалізації методичної процедури і фаховості експерта. Внутрішні дослідження передбачають можливості використання інформації з обмеженим доступом, специфічних даних, високу достовірність інформації для аналізу, однак, існує ймовірність суб’єктивного трактування та спотворення і приховування фактів. Зовнішнє дослідження характеризують професіоналізм аналітиків і сторонніх експертів, відсутність конфлікту інтересів, об’єктивність і можливість порівняння з іншими практиками і компаніями, однак, існує ймовірність не здатності врахувати специфіку діяльності компанії і особливості її менеджменту.